Mlekiem płynąca kraina

Mlekiem płynąca kraina

Na Lubelszczyźnie bardzo dużo jest zakładów mleczarskich. Warunki zarówno pod uprawę ziem, jak i pod hodowlę zwierząt są bardzo sprzyjające. W związku z tym region lubelski tak naprawdę z powodzeniem można nazwać zagłębiem mleczarskim. Mleko jest jednym z najważniejszych składników codziennej diety człowieka. W związku z tym, że pierwiastek mleczny jest obecny w wielu produktach, mleczarnia oferuje nie tylko mleko, jako mleko, ale mleko jako podstawę bazową wielu innych produktów spożywczych. W Piaskach produkowane są między innymi sery żółte i twarogowe, jogurty, maślanki, śmietana, zsiadłe mleko, kefir i oczywiście mleko. Aby pracować w mleczarni trzeba mieć odpowiednie predyspozycje i mieć także serce to całego procesu wyrobniczego. Oczywiście w dobie maszyn i dzisiejszych czasów, rola człowieka ogranicza się głównie do doglądania całej machiny przetwórczej i kontrolowania procesów produkcji krok po kroku. Następnym etapem jest kontrola jakości i dopuszczenie produktów spożywczych do użytku i dystrybucja do sklepów. Pomimo że jest to dość mechaniczny proces z użyciem maszyn, to człowiek jest niezbędnym ogniwem całego procesu wyrobu najważniejszych produktów naszej diety codziennej. Dlatego praca w mleczarni w Piaskach jest bardzo ważna dla całego regionu.

Dodaj komentarz